Bulgur Palas Ziyarete Açıldı !

#
Bulgur Palas Ziyarete Açıldı !

100 yılı aşkın süredir İstanbul'un yedinci tepesinden şehri izleyen Bulgur Palas,İBB Miras tarafından satın alınıp restore edilerek,özel arşivlerin yer aldığı kütüphanesiyle,sergi salonlarıyla,Sarayburnu,Marmara Denizi,Süleymaniye ve Fatih manzaralarının seyredilebileceği seyir terası ile ziyaretçilerini bekliyor. 

Bu Muazzam yapı,İttihat ve Terakki'nin önemli isimlerinden Mehmet Habib Bey tarafından dönemin ünlü mimarlarından olan Gulio Mongeri'ye inşa ettirilmiştir. Mongeri,aslen İtalyan olarak bilinsede,İstanbul doğumlu bir Levanten'dir. 
Mehmet Habib Bey Bulgur ticareti yaparak büyük paralar kazandığı için,köşk halk arasında  "Bulgur Palas" olarak adlandırılmıştır.

 

 

Bolu'da, 1878'de dünyaya gelen Mehmet Habib Bey, Harbiye eğitiminin ardından asker olarak Manastır'a tayin edildi. Burada İttihat ve Terakki Cemiyeti ile tanışan Habib Bey, cemiyet içerisinde yerine getirdiği görevlerle hızla yükseldi.
İttihat ve Terakki içerisinde İsmail Hakkı Paşa ve Enver Paşa’ya yakın olan Habib Bey, Bolu ve Kastamonu bölgelerini örgütledi.2. Meşrutiyet'in 1908'de ilanının ardından yapılan seçimlerde Bolu Mebusu olarak meclise girdi.

Mütareke döneminde İtilaf Devletleri’nin talebi doğrultusunda İttihatçı olması dolayısıyla 10 Mart 1919'da tutuklanan Mehmet Habib Bey hapsedildi, sonrasında ise Malta’ya sürgün edildi.Baltalimanı'nda bulunan yalısında yaşayan Habib Bey, ticaretten eskisi gibi para kazanamaz olduğu için Osmanlı Bankasından kredi çekti.
Milli Mücadele döneminde Anadolu'nun yokluk ve yoksulluk içinde bağımsızlık mücadelesi verdiği, İstanbul'un işgal altında olduğu zor günlerde Mehmet Habip Bey'in görkemli şato görünümündeki konağı halkın tepkisini çekti. Bulgur ticaretinin yokluk yıllarında 1750 metrekare açık,3750 metrekare kapalı alanı,1000 metrekarelik müştemilatı ve görkemli havuz alanı ile konak halk arasında dilden dile yayıldı.

Mehmet Habib Bey, yapının tamamlanmasını göremeyerek kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Eşi Bedia Hanım, bu görkemli köşkü borçları nedeniyle Osmanlı Bankası'na devretmek zorunda kaldı. Konak,Osmanlı Bankası tarafından arşiv merkezi,kanarya hane ve Osmanlı Bankası çalışanları için konut olarak değerlendirildi. Uzun süre arşiv binası olarak hizmet veren Bulgur Palas,2001 senesinde Garanti Bankası bünyesine katılmasıyla el değiştirdi. Günümüzde İBB Miras tarafından satın alınıp,restore edilip,ziyarete açıldı.

Biz de ;

Sen Anlat İstanbul olarak, Yedikule-Samatya gezimizde bu muazzam yapıyı ziyaret ediyoruz. Bekleriz :)

 


Alanında uzman kadromuzla hizmetinizdeyiz. Onlarca farklı rotada günübirlik İstanbul Turları düzenliyoruz.

İlginizi Çekebilir

Hayalinizdeki Tur İçin Sizi Arayalım !

Uzman Kadromuz, tecrübeli danışmanlarımızla her an yanınızdayız.